Hypancistrus sp. L340

28.01.2010 22:01

 

 Do Německa první ryby dovezeny v roce 1995, nejprve je představil německý časopis Das Aqarium č. 1 jako LDA 19, v roce 2003 stanovil L – číslo 340 německý akvaristický časopis DATZ č. 9

 Výskyt: Jižní Amerika, Kolumbie, Rio Tomo, oblast Meta

Velikost ryby v dospělosti (cm):  8 cm

 Potrava:

Jedná se o všežravé sumce, které lze krmit běžnými krmivy pro akvarijní ryby,

Přednost dávají stravě masité – mraženým larvám hmyzu, korýšům či rybímu masu, konzumují však bez problémů také potravu sušenou a občas i rostlinnou. Žádné problémy související s příjmem ani typem potravy jsem u těchto ryb nepozoroval.

 Zbarvení:

 Tito sumci mají na tmavě šedém, šedohnědém či černém podkladu různě pokroucené meandrující linky. Tyto čáry jsou světle hnědé a nádechem do červena či oranžova. U podobné formy Hypancistrus L129 jsou tyto linky více světlé bílé s nádechem do žluta. V případě stresu reagují ryby na tyto změnou zbarvení - černý podklad zesvětlá na světle hnědou (tzv. stresové zbarvení.)

Pohlavní rozdíly:

Samci mají delší odontody, a otrněnější a delší paprsky prsních ploutví.

Samice jsou menší, v pohlavní zralosti v břišních partiích značně plnější.

 Tento druh patří k nenáročným L- sumcům, vzhledem ke své velikosti vhodným     i do menších akvárií. Tento druh doporučuji jako startovní těm, kteří chtějí zkusit chovat nějakého zástupce rodu Hypancistrus.

Chov

Teplota: 26-30 C

pH: 5.5-8.4

dGH: 0-14

dkH: 0-20

 Chov je nenáročný, vhodné je akvárium ne moc přesvětlené s dostatkem úkrytů z kamenů a tvrdších kořenů. Velikost nádrže pro jeden pár či chovnou skupinu postačuje už kolem 50 litrů.

V případě chovu skupinky s více samci doporučuji zajistit všem samcům dostatek budek odpovídající velikosti, v nichž se s oblibou ukrývají. Kvalita vody není rozhodující, výměna vody stačí dle mých zkušeností 1x měsíčně celý objem nádrže. 

Odchov:

Teplota: 28-30 C

pH: 6.4 - 8

dGH: 8-14

dkH: 8-12

 Chov těchto ryb je možný i skupinový, výraznější šarvátky mezi samci jsem nezpozoroval. Doporučuji chov těchto ryb ve skupině 1 samec + 1 maximálně 2 samice. Tito hypancistrusové se třou pravidelně – v případě přirozeného odchovu kdy samec hlídá potěr až do rozplavání potěru v intervalech cca. 3 týdnů. Pokud je v nádrži samců víc, tře se dle mých zkušeností jen nejsilnější samec, kterému samice dávají přednost. Zaznamenal jsem podobně jako u Ancistrus sp. dva výtěry u jednoho samce zároveň i když byli v nádrži i další samci hlídající jeskyňky.

Ryby začínají s pohlavní aktivitou ve velikosti cca. 4-5 cm.

Stimulovat ke tření tento druh není nijak složité. Ryby nevyžadují úpravu parametrů kvality vody, u dostatečně krmených ryb stačí občasné kolísání teploty vody. K výtěru dochází v období vysokých teplot 30 – 31 stupňů C.

Samci se vytírají do keramických jeskyněk, které neopouštějí ani při přesunech do elementky. Jedná se o málo plodný druh, jiker je cca. 8-10 ks. Potěr po opuštění úkrytu přijímá nauplie žábronožky, mikry či jemnou kvalitní granulovanou potravu. Odchov je při pravidelném krmení jednoduchý.

 Internetové odkazy na další zdroje:

 https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/355/cat/30/limit/recent/date/1144246726

https://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=1116